ABAKÜS

abaküs.jpg

ABAKÜS
 Sınıfta ilk günleriydi tanımadığı bir ortama uyum sağlamaya çalışıyordu bu ortamda kabul görüp görmeme korkusuyla sırasına oturdu. Şaşkın bakışlarıyla sınıfın içindeki eşyaları tanımaya çalışıyordu. Yazı tahtasının yanında ve sınıfın arka tarafındaki dolabın yanında her bir sırasında aynı renkten eşit sayıda ufak topların tellere tespih tanesi gibi dizilmiş halleri dikkatini çekmişti.
 
Yerinden kalktı tellere dizilmiş topların yanına gitti. Ellerini korkarak toplara uzattı. Ellerini renkli toplara değdirecekti ki yerine oturması söylendi. Renkli toplara ne yapıp edip ellerini değdirmeliydi. Öğretmeni bağıra çağıra bir şeyler anlatıyordu. Onun aklında ise o renkli toplara ellerini değdirmek vardı. Zil çaldığında herkes dışarı koşarken. O tellere dizili olan renkli topların yanına gitmişti. Ellerini onlara değdirmişti ki aynı ses haydi dışarı çık arkadaşlarınla birlikte oyna diye seslendi. Renkli toplarla doya doya oynayamamıştı.
 
imagesCALUPGU6.jpgOkuldan eve gidince çantasında okuldakinin benzeri renkli küçük toplarını bir arada olduğu tahtayı (abaküsü) çantasından çıkarıp dakikalarca ona bakıyor parmaklarını tellerin ve topların aralarından geçirmeye çalışıyor topları sağa sola çekiyor sonra da çantasındaki yerine koyuyordu.
 
İlerleyen zamanda bir şeyler yoluna girmeye başlamıştı. Bir matematik dersinde öğretmeninin haydi abaküsteki topları say bakalım demesiyle o tellere dizilmiş renkli topların olduğu aracın adının “abaküs” olduğunu öğrenmişti. Sayma dersi gelince herkes sıra ile abaküsün önüne gelip topları bir iki üç … diye saymaya başlıyor diğer çocuklarda onu izliyordu.
 
Öğretmen bazen de kızıyordu. Bu kızgınlığın sebebini de kimse anlamıyordu. Öğretmenin kızdığı çocuk başını önüne eğip dolu gözlerle kızarmış yanaklarla yerine oturuyordu. Eğlence yavaş yavaş korkuya dönüşmeye başlamıştı. Öğretmen bana da kızacak korkusuyla artık abaküsün yanına uğramamaya başladı.
 
Matematik dersinin zamanın gelmesi çocuklardaki huzursuzluk onu da etkilemeye başlamıştı. Yine mi matematik öğretmenim sesleri yükseliyordu sınıftan.  Bu itirazlar öğretmen tarafından hiç ciddiye alınmıyordu. Öğretmen o gün ne öğretmesi gerekiyorsa o gün o kazanımları öğretmeye çalışıyordu. Ritmik saymaları oyunlarla sonra da ezbere saydırıyor. Toplama ve çıkarma işlemlerini yapmaya başladıklarında bazı çocuklar o da parmakları ile hesaplamaya başlıyordu. Çocukların parmaklarıyla yaptıkları hesaplamaların sonuçları hep doğru çıkıyordu. Nedense çocukların parmaklarıyla yaptıkları hesaplamalara öğretmen tarafından hemen müdahale ediliyordu. İşlemleri yaparken parmaklarınızı kullanmayın iş

Beğendiyseniz Paylaşabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir