Leah Davies, M.Ed.
Aşağıdaki aktiviteler rekabet içerikli değildir, eğlencelidir ve öğrenciler arasındaki dostlukları teşvik eder. Çocukların birbirlerine ve öğretmenlerine veya grup liderlerine karşı bağlı hissetmelerini sağlar. Öğrenciler kabul edildiklerini ve ait olduklarını hissedince, öğrenmeye daha hazır olurlar. Bu aktiviteler çeşitli yaş seviyelerine ve gruplara uyarlanabilir.
- Yılın başında, kese kâğıdı öğle yemeği çantasına kalemlerle ve adınızla süslediğiniz eşyaları yerleştirin. Çantaya ilgi alanlarınızı temsil eden beş veya daha fazla nesne yerleştirin. Örneğin, ailenizin, evcil hayvanınızın, en sevdiğiniz şekerleme çubuğunun, işleme, yürüyüş botlarının resmi, seyahat broşürü vb. Nesnelerini çıkardıkça, öğrencilerin bu nesneleri neden seçtiğinizi tahmin etmelerini isteyin veya her biri hakkında bir hikâye anlatın. Sonra her çocuğa, tercihlerini ve ilgi alanlarını temsil eden eşyaları süslemeleri ve doldurmaları için bir “Hakkımda” çantası verin. Döndükten sonra, öğrencilere eşyaları hakkında konuşma fırsatı verin. Bu çantalar öğretmene veya lidere her çocuğun hayatı hakkında değerli bilgiler sağlar. Örneğin, dergiden kesilmiş resimleri göstermek veya projeksiyona sizi tanımlayan resimler çizmektir. Örneğin, bir kitap, mayo, bebek vb. Kâğıtları dağıtın ve çocukların resimlerini çizmelerini veya dergilerden kendilerini temsil eden resimler kesmelerini sağlayın. Resimlerini hakkında konuşmalarını isteyin.
- Yıla ilişkin beklentilerinizi, kurallarınızı ve planlarınızı öğrencilerinizle paylaşın. Onların fikirleriyle, düşünceleriyle ve ilgi alanlarıyla ilgilendiğinizi ifade edin. Tartışmalarını veya hakkında yazmalarını sağlayın: En sevdikleri öğretmen ve onu özel yapan şey
- İlgi alanları, hobileri veya aktiviteleri
- Okulda en çok neyi seviyorlar
- En sevdiğim hikâye neydi?
Çocuklar yazmak için çok küçüklerse, onlara sorular sorun ve tüm yorumlarını tahtaya yazın.
- Çocuklardan kendilerini, boylarına, adlarına göre alfabetik sıraya veya doğum tarihine göre sıralamalarını isteyin. Başarılı olduklarında onlara ne kadar yetenekli olduklarını söyleyin. Sorular sorarak ve birlikte çalışarak sınıfınızda başarılı olacaklarını vurgulayın.
- “Hepimiz Farklıyız, Yine de Hepsi Aynı” başlıklı bülten panosu için çocukların kendilerini kâğıda veya kafalarını bir kâğıt tabağa çizmelerini isteyin. Kendi portrelerinde kullanmak için çeşitli kalem, keçe, iplik, elişi kâğıdı ve diğer malzemeleri sağlayın. Daha büyük öğrencilerin bir anket doldurmasını veya okul yılı için resimlerle birlikte görüntülenecek iki amacı listelemesini sağlayabilirsiniz.
- Bir kağıdı 8, 12, 16 veya 24 bölüme ayırın. Her birine şöyle bir şey yazın: büyük bir erkek kardeşi var, küçük bir kız kardeşi var, başka bir eyalette / ülkede doğmuş, pizzaya mantar seviyor, okumayı seviyor, John adında bir akrabası var, evcil hayvan kuşu var, atları seviyor, televizyonda saatler (şovun adı), televizyonu yok, bacağını veya kolunu kırdı, buz pateni yapmayı seviyor, basketbol oynuyor, balık tutmayı seviyor, gözlük takıyor, yaz doğum günü var, piyano çalıyor, ilk ismi “M” ile başlıyor. Öğrencilerinizle akıllarındaki cümleleri seçin. Bazı çocukların özellikleri daha fazla ilgi çekisi olabilmektedir. Örneğin; yabancı bir ülkede doğmuş veya ismi seçilen harfle başlayan utangaç bir çocuk.
Okuyamayan çocuklar için her alana bir resim çizin ve her birinin ne anlama geldiğini tartışın. Örneğin, bir köpek, öğrencinin bir köpeğe sahip olduğu veya köpekleri sevdiği anlamına gelebilir, bir kediyi, bir bebeği, bir büyük ağabeyi, bir balığı, alçıyla bir kolu, gözlükleri, tekerlekli patenleri, beyzbolu, vb. şeklinde olabilir bu liste. Çocuklar adlarını bölüme sığacak kadar küçük yazamazlarsa, boş alana kendi adlarını basmalarını isteyin. Kâğıtları dağıtın ve çocukların odanın içinde dolaşmasını ve her bir açıklamaya uyan bir kişiden bir imza almalarını sağlayın. Bir kişi bir çocuğun kâğıdını yalnızca bir kez imzalayabilir.
- Öğrenciler “Benim hakkımdaki en önemli şey …” veya “Gurur duyduğum bir şey …” başlıklı bir kâğıda çizebilir ve / veya yazabilir. Daha sonra her çocuğun resmini sınıfın önünde veya küçük gruplar halinde konuşmasını sağlayın. Çocukların kendileriyle ilgili üç veya dört ifadeyi “Ben Kimim?” başlıklı bir kâğıt üzerine yazmalarını ve/veya açıklamalarını sağlamaktır. Çocukların kullanabileceği çeşitli ifadelere beyin fırtınası yapmak gerekebilir. Örneğin:
- Ben Alaska’da doğdum
- İki erkek kardeşim var
- Şarkı söylemeyi seviyorum
Ayrıca her çocuğun ifadesini okuyabilir ve diğer çocukların yazarı tahmin etmesini sağlayabilirsiniz. Daha büyük öğrenciler için, biri doğru olmayan birçok ifade eklemek eğlenceli olabilir – örneğin, “Köpeğimin on tane yavrusu var”. Daha sonra çocuklar ifadelerden hangisinin yanlış olduğunu tahmin eder.
Daha sonra, sınıf kitabını hazırlamak için çocukların sayfalarını birleştirin.
- Çocukları çember şeklinde oturtun. Her çocuktan kendi adını ve adının ilk harfiyle başlayan açıklayıcı bir sıfat veya durumu, yani Dost Deniz, Mutlu Mert, Güçlü Güneş veya hoşlandıkları bir yiyecek isimlerini söyleyerek kendini tanıtmasını isteyin. Pizza Paul veya Apple Anne gibi. Küçük çocuklar, isimleriyle uyumlu bir sıfat veya yiyecek düşünmede yardıma ihtiyaç duyabilirler. Öğretmen veya grup lideri başlar ve kabul ve eğlence tonunu belirler. Adlarını söylemeden önce çocuklara, yanlarında oturan çocuğun adını tekrar ettirin, yani “Bu, dost Deniz ve ben …” Küçük bir grubunuz varsa, bazı çocuklar tüm isimleri ezberleyebilir ve daha sonra bunları çember etrafında tekrarlayabilir.
- Çocukların daire şeklinde durmasını sağlayın. Büyük bir iplik yumağı kullanarak, ipliğin sonunu tutup çemberin içinden birini “Mert, adil oynar” gibi bir çocukla ilgili bir şey söyleyerek başlayın. Sonra topu başka bir çocuğun adını söyleyen ve iplik topunu atmadan önce kendisi hakkında olumlu bir yorum yapan öğrenciye fırlatın. İplik tamamen açılıncaya kadar top bir “dokuma” yaparak dairenin etrafına fırlatılır. Öğretmen veya lider, gruptaki herkesin önemli ve gruba ait olduğunu belirtir. Bu aktivite, grup uyumluluğuna ve bir kabul edilme ve öz değer duygusuna katkıda bulunur.
Kaynak: http://www.kellybear.com/TeacherArticles/TeacherTip47.html
Emeğinize sağlık Yusuf hocam içok yararlı ve kullanışlı etkinlikler.