“Birbirini Tanıma Etkinlikleri” İkinci Bölüm

Bu, çocukların arkadaşlıklarını besleyen, rekabetçi olmayan, eğlenceli aktiviteler listesinin ikinci kısmıdır. Bu etkinlikler öğrencilerin birbirlerine ve öğretmenlerine veya grup liderlerine bağlı hissetmelerini sağlar. Çocuklar ait olma duygusunu hissederse, öğrenmeye daha hazır olurlar. Bu faaliyetler çeşitli sınıf seviyelerine ve gruplara uyarlanabilir.

  1. Öğrencilere, ortasında isimlerinin veya fotoğraflarının olabileceği şekilde dört veya altı bölüme ayrılmış, kişisel kalkan için çizimler verin.  Onlara, her alanı göstermeden önce nelerin sınıflandıracaklarına dair bir seçenek vermek isteyebilirsiniz. Örneğin aile, ilgi alanları, en sevdikleri kitap, hobi, gelecekte yapmak istedikleri meslek, yetenekleri, en sevdikleri yer, evcil hayvan vb. Kalkanların üst üste konması, dayanıklılıklarına katkıda bulunur.
  2. İkişer ikişer sayın ve  öğrencilerin biri diğerinin karşısında olmak üzere iç içe iki daire oluşturmalarını sağlayın. İç çemberdeki öğrencilerin müzik çalarken dolaşıp, diğer çocuklarla tokalaşmalarını sağlayın. Öğretmen müziği durdurduğunda, her öğrencinin bir eşi olması gerekir. Öğretmen bir soru sorar ve her öğrenci kendisini eşine tanıtır ve soruyu cevaplar. Örneğin, dış çemberdeki öğrenci “Merhaba, benim adım ___________ ve en sevdiğim yemek _____________.” Sonra diğer öğrenci adını söyler ve en sevdiği yemeği belirtir. Konuşacak şeylere verilebilecek diğer örnekler en sevilen renk, okuldaki bir konu, televizyon programı, kitap, spor, hobi, ilgi alanı, hayvan, gidilecek yer vb. olabilir. Müziği çalmaya devam edin ve öğrencilerden müzik durduğunda farklı bir eş bulmalarını isteyin.3
  3. Bir bülten panosunu, öğrenci sayınız kadar bölümlere ayırın. Her gün birkaç öğrenciden yaz aylarında yaptıklarını temsil eden iki nesne veya resim getirmelerini isteyin. Nesnelerini açıklamalarını ve kendi alanlarına yerleştirmelerini sağlayın. Taş veya deniz kabukları gibi nesneler plastik poşet içerisinde panoya asılabilir.
  4. Öğrencilerin, öğretmenleri veya grup liderleriyle ilgili aşağıdaki sorulara cevaplarını yazmalarını sağlayın:
  • Nerede doğdu?
  • Kaç erkek kardeşi var?
  • Kaç kız kardeşi var?
  • Yaşadığı veya ziyaret ettiği kaç farklı şehir veya ülke var?
  • Üniversiteye nereye gitti?
  • Hobileri ve ilgi alanları neler?

Cevapları tartışın ve ardından öğrencilerin soruları kendi kendilerine cevaplamalarını sağlayın. Üniversite ile ilgili soru için, gitmek istedikleri okulu yazmalarını isteyin. (Bu, bazı öğrenciler için yeni bir kavram olabilir, ancak üniversiteye gitme düşüncesi yapıcı bir fikirdir.) Sonra sınıfça veya küçük gruplar halinde öğrencilerin cevaplarını paylaşmasını sağlayın.

5.Öğrencilerin ayakta durmasını veya daire şeklinde oturmasını sağlayın. Yumuşak bir topu, adınızı söyleyerek bir öğrenciye atın. Topu attığınız öğrenci kendisine topu atan kişinin ismini tekrar eder ve kendi adını söyleyerek topu çemberdeki bir arkadaşına atar. Örneğin; Ezgi topu Tolga’ya doğru atar ve topu yakalayan önce topu atan arkadaşının ismini ardından kendi ismini söyler “Ezgi, Tom” oyun bu şekilde devam eder.  Öğrencilere,topu sürekli olarak aynı kişilere atamayacaklarını hatırlatın. Daha sonra, çocuklar birbirlerini tanıdıklarında, topu attıkları kişinin ismini söyleyebilirler. Bu oyunun başka bir varyasyonu ise “Kaç yaşındasın?”, “Nerede doğdun?” veya “En sevdiğiniz yemek, renk, çiçek, ağaç hangisi?” gibi soruları sormak olabilir. Bu durumda, her öğrenciden,topu yakaladıklarında soruyu yanıtlamalarını isteyin.

6.Öğrencilere, bir talimatın onlar için doğru olup olmadığını takip etmelerini ve başka bir talimat başladığında durmalarını söyleyin. Oyun oynarken dikkatlice izlemelerini ve dinlemelerini isteyin, çünkü sonuçta, öğrencilerden başka bir arkadaşları hakkında öğrendikleri yeni bir şeyi söylemeleri istenecektir.

Talimatlar şu şekilde olabilir;

“Herkes ayağa kalksın.”

“Piyano çalanlar alkışlasın.”

“Evcil hayvanı herkes, sağ elini başının üstüne koysun.”

“En sevdiği spor futbol olan herkes tek ayak üstünde dursun.”

“Başka bir ülkeye giden herkes sol elini sağ omzuna koysun.”

“Birden fazla dil konuşabilen herkes ayağına dokunsun.”

“Gözleri kahverengi olan herkes iki kere dönsün.”

“Pizza seven herkes parmaklarına dokunsun.”

“Başka bir eyalette dünyaya gelen herkes elini kaldırsın.”

“Bir kız kardeşi olan herkes, zıplasın.”

“Erkek kardeşi olan herkes, dizlerine vursun.”

Farklı bir varyasyon olarak, öğrencilerin birbirlerine bakacak şekilde iki çizgi oluşturmasını sağlamaktır. Verilen talimat kendileri için uygun olanların bir adım öne çıkmalarını isteyin. Örneğin; “Başka bir şehirde doğanlar.” bir adım öne çıksınlar. Veya öğrenciler çember halindelerse ve verilen talimat kendileri için geçerliyse dairenin merkezine gitmelerini isteyin. Oyunun sonunda, her öğrenciden, başka bir öğrenci hakkında öğrendiği bir şeyi söylemelerini isteyin. Örneğin, “Kenan’ın başka bir dil bildiğini bilmiyordum.” veya “Jale’nin piyano çaldığını bilmiyordum.” gibi.

7.Öğrencilerden çember olacak şekilde oturmalarını isteyin. Bir rulo tuvalet kâğıdını çemberde dolaştırın ve öğrencilere kare parçalardan ihtiyaç duydukları veya istedikleri kadar almalarını söyleyin. Herkes parçalarını aldıktan sonra, aldıkları her kare için kendileri hakkında bir şey söylemeleri gerektiğini söyleyin. Örneğin, Yusuf sekiz kare aldıysa, kendisi hakkında sekiz şey söylemesi gerek. “En sevdiğiniz TV programı, yemek, kitap, şehir, renk, film veya ilgi alanınız nedir?” Gibi ipuçlarıyla ne söyleyeceğini düşünmekte zorlanan öğrencilere yardımcı olun.

8.Her öğrenciye bir yaprak kâğıt verin. Öğrencilerin kâğıtlarını bir ada gibi görünmelerini sağlamak için köşeleri kesmelerini isteyin.  Adada uzun süre yaşayacaklarsa, bu adada olmasını istedikleri şeyleri çizmelerini isteyin. Nesneleri olduğu gibi insanları da çizebileceklerini belirtin. Herkes bitirdiğinde, başka bir öğrenciyle ortak olmalarını ve çizimlerini tartışmalarını sağlayın. Öğrencilerin eşleriyle ilgili öğrendikleri iki şeyi sınıfla paylaşmalarını sağlayın.

Kaynak: http://www.kellybear.com/TeacherArticles/TeacherTip47b.html

Yazının Diğer Bölümleri

“Birbirini Tanıma Etkinlikleri” Birinci Bölüm

“Birbirini Tanıma Etkinlikleri” Üçüncü Bölüm



Beğendiyseniz Paylaşabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir