“On”eri – Tecrübe Edilmiş 10 Öneri
1. Eğer kendiniz uymayacaksanız sınıfınız için kural koymayın. Koyduğunuz kurallara düzenli olarak ve ısrarla uyun. Kurallar benimseninceye kadar süreci izleyin.
2. Okulun ilk birkaç günü çok önemlidir. Sınıf kurallarını öğrencileriniz ile birliktebelirleyin. Sonrasında belirledikleri bu kurallara uymalarını beklemek daha doğal olacaktır. Tüm kuralları istisnasız uygulayın ve izleyin. Çalışmayan kuralları tekrar gözden geçirin.
3. Hiç bir öğrenciyle güç yarışına girmeyin. Her zaman iki tarafı da önyargısız olarak dinleyin. Çoğu zaman öğrencinin vücut dilini izlerseniz, gerçek sorunun ne olduğunu bulmanız kolaylaşır. Öğrencinizin ne anlatmaya çalıştığını sadece onu gerçekten dinleyerek anlarsınız. Duymak ve dinlemek iki ayrı şeydir.
4. Sınıfta lider olmanız ve kendi sınıfınızdan sorumlu olmanız çok doğaldır. Öğrenciler bunu algılarlarsa size daha fazla saygı duyarlar.
5. Disiplin ve eğlence arasında güzel bir denge kurun. Öğrenciler dersten zevk almalıdırlar. Bazen onlardan daha fazla çalışmalarını isterseniz, bunun onların iyiliği için olduğunu bilmeleri gerekir. Dersten zevk almalarını sağladıktan sonra onlardan isteklerinizin nedenlerini anlamaya çalışacaklardır ve sizin nedenleri açıklamanız daha da kolay olacaktır. Öğretim sırasında bazen mizah kullanın, mizah kullanılarak yapıldığında ortam daha eğlenceli hale gelir ve öğrenmeyi başarılı kılar.
6. Ne öğrettiğiniz değil, nasıl öğrettiğiniz daha önemlidir. Öğretirken heyecan ve motivasyon da katabiliyorsanız öğrenme ortamında görülen davranış bozuklukları giderek azalacaktır.
7. Bütün öğrenciler sizi sevmeyecektir ama siz de bütün öğrencilerden hoşlanmayacaksınız. Her öğrenciniz için onu övebileceğiniz en az bir nokta bulun; bu yalnızca her gün okula gelmesi olsa bile. Davranışını takdir ettiğinizi ona bir şekilde gösterin. Bu size olmasa da sizinle birliktelik sürecine olan ilgisini arttıracaktır.
8. Davranış bozuklukları gösteren öğrencileri ön sıralara oturtmayın. Bu onların ekmeğine yağ sürer. Çünkü onlar zaten dikkat çekmek istiyorlar. Onları arka sıralara, mümkün olduğunca sınıfın merkezinden uzağına oturtun. Sınıfa girdiğinizde iyi davranışlara odaklanın ve iyi davranışları ön plana çıkarın. Bu arada onların ve davranışlarının farkında olduğunuzu da fark ettirin.
9. Öğrenciler, genellikle öğretmen sessizce belirli bir yerde durursa susarlar. Onların susmalarını bekleyin. Onlar susunca dinlemeye hazır oldukları için teşekkür ederek derse başlayın.
10. Davranışları yönetmenin 3 yolu vardır;
a) Güne gülümseyerek başlayın. Bir önceki gün yaşananları bugüne taşımayın.
b) Güzel davranışı her zaman övün.
c) Her öğrencinize gün içinde en bir kez ‘Aferin’ deyin.